Hoe Vaak Moet Je Valbeveiliging Laten Keuren? - Plaatsing van Valbeveiliging

Published May 06, 22
6 min read

Experts In Valbeveiliging En Oplossingen Voor Werken Op Hoogte - Plaatsing van Valbeveiliging

HITS NV

Vluchtenburgstraat 1, 2630 Aartselaar
03 860 79 60
Valbeveiliging

Volledig los van die controle staat het feit dat alle producten van textiel, zoals harnassen en lijnen, na maximaal tien jaar moeten worden vervangen. Ze kunnen je dan niet langer behoeden voor letsel en moeten van een welverdiend pensioen gaan genieten. Voor jou geldt dan: begin maar weer bij Stap 1! .

Opletten is veiligheidsmaatregel één, maar uitrusting een goede tweede. Persoonlijke valbeveiliging is een laatste redmiddel, in alle opzichten. Niemand wil aan een kabel aan het dak bungelen. Soms is er echter simpelweg geen andere manier om een smak te voorkomen. In dit artikel lees je meer over valbescherming en veilig op hoogte werken.

Maar aangelijnd werken (aan een kabel, lijn of veiligheidsharnas), zoals persoonlijke valbeveiliging ook wel wordt genoemd, heeft niemands voorkeur. Voordat je voor deze optie kiest moet je eerst onderstaande vragen nog eens stellen: Moeten de werkzaamheden werkelijk op hoogte en/ of zo dichtbij de dakrand worden uitgevoerd? Kan het ook op een andere locatie? Is het mogelijk te werken met een vrijheidsbeperkende veiligheidslijn? Zo’n lijn voorkomt dat een werknemer te dicht bij de dakrand komt Kunnen vallende werknemers ook op een andere manier worden opgevangen, bijvoorbeeld met een vangnet? Dergelijke collectieve valbescherming heeft altijd de voorkeur boven individuele valbeveiliging.

Eenvoudig Te Installeren Valbeveiliging Voor Het Platte Dak - Plaatsing van Valbeveiliging

Onderstaand meer over de vier onderdelen van valbeveiliging. Het veiligheidsharnas Wie valt en plots wordt afgeremd, voelt een enorme klap op het lijf. Ook als die wordt veroorzaakt door een kabel in plaats van de grond. Die klap moet goed worden opgevangen. Een veiligheidsharnas zorgt daarvoor. Enkel een gordel om de heupen is niet genoeg.

Zo vangen de billen de meeste krachten op, wat het minst belastend is voor het lichaam. Al die banden moeten op elke mogelijke manier kunnen worden aangepast aan de gebruiker. Dit maakt het harnas comfortabeler én veiliger. Het valharnas gebruiken Vanzelfsprekend moet het vastmaken en juist instellen van het harnas met veel aandacht gebeuren.

Juist de banden in de liezen moeten voldoende strak worden aangetrokken. Bij te losse banden bestaat het risico dat de genitaliën afgekneld worden bij een val. De gedachte alleen al.. Mits het harnas juist is vastgemaakt en aangehaakt, blijft de gebruiker rechtop hangen na een val, ook als hij bewusteloos is geraakt.

Wetgeving Valbeveiliging - Valbeveiliging Dak Bouwbesluit - Plaatsing van Valbeveiliging

Door die positionering blijft het lichaam rechtop, wat bijdraagt aan comfortabel en veilig werken op hoogte. De werklijn of vallijn Een veiligheidsharnas is waardeloos als er geen goede lijn naar het dak of een ander hoog object aan vastzit. De werklijn of vallijn is niet veel meer dan een stuk touw dat de werknemer bewegingsvrijheid geeft.

De hoogwerker en niet de werknemer beweegt dan immers naar de juiste plek. Maar wanneer de werknemer gedwongen is zich te verplaatsen, bijvoorbeeld omdat hij op het dak loopt, kan er beter worden gekozen voor twee werklijnen. De werknemer maakt dan de eerste lijn los, zet die op de nieuwe werkplek vast en ontkoppelt daarna pas de tweede lijn (borstwering).

Een mooi voorbeeld van valbeveiliging op een plat dak. Val van lage hoogte gevaarlijker dan je denkt Alleen zo’n werklijn is echter niet genoeg beveiliging voor een val. Door de val komt er namelijk veel kracht vrij die gewone werklijnen niet kunnen absorberen. Het lichaam moet de kracht dan helemaal zelf opvangen, wat ernstig letsel kan veroorzaken - ankerpunt valbeveiliging.

Hoe Veilig Is Uw Valbeveiliging? Veilig Werken - Plaatsing van Valbeveiliging

In de combinatiesystemen zit de werklijn daarom vast aan een valdemper. Een goede valdemper kan de valkracht verminderen tot ‘slechts’ 130 kg. Lees in de volgende alinea meer over deze valdemper. Valdemper of valstopapparaat De valdemper zit tussen de werklijn en het veiligheidsharnas. valbeveiliging raam. Het is eigenlijk ook gewoon een touw, maar dan netjes opgevouwen in een omhulsel.

Deze moet onder andere sterk genoeg zijn om de val en de meeste kracht die daarbij vrijkomt op te vangen en te absorberen. Een alternatief voor een valdemper met werklijn, is een los valstopapparaat. Vooral op plekken waar regelmatig op hoogte gewerkt wordt, is dit een goede oplossing. Dit apparaat bevestig je aan het dak of een ander hoog object.

Dankzij een automatisch oprolsysteem staat de lijn voortdurend strak. Dit systeem zorgt er ook voor dat de boel blokkeert bij een te grote versnelling. Vergelijkbaar dus met een autogordel. Zo wordt de afstand die iemand valt zo kort mogelijk gehouden. Dat is voor sommige moeilijke situaties een belangrijke vereiste. Er zijn complete valbeveiligingskits verkrijgbaar met valharnas, valstop en/of vallijnen.

Valbeveiligingssystemen Gebruiken, Dat Valt Niet Mee ... - Plaatsing van Valbeveiliging

De verankering moet dan ook aan allerlei eisen voldoen. Het kan bijvoorbeeld een reling zijn, maar ook een speciaal gemonteerd oog. Deze ogen moeten een flinke schokbelasting aankunnen, minimaal 1000 kg. Het is verstandig om het verankeringspunt voor de veiligheidslijn niet dusdanig te monteren dat de werklijn langs een scherpe hoek moet, omdat dit slijtage kan veroorzaken.

Hoewel het slachtoffer op het eerste gezicht slechts oncomfortabel lijkt te hangen, wordt het bloed door de knellende banden vaak onvoldoende rondgepompt in het lichaam. Leg het slachtoffer daarnaast nooit direct meteen neer, maar laat deze rechtop zitten. De gevolgen van zo een valtrauma of Harnass suspension trauma kunnen fataal zijn.

De meeste veiligheidslijnen zijn slechts voor eenmalig gebruik geschikt. Analyseer daarnaast natuurlijk de reden voor de val. Is dat rondslingerend gereedschap of een slechte dakrandbeveiliging? Neem dan direct passende maatregelen. Manutan werkt voor jouw veiligheid Tot zover de informatie en tips over valbeveiliging en veilig werken op hoogte. Meer weten over veilig werken? Bekijk dan ook onze andere blogs en bekijk onze producten voor valbeveiliging.

Eenvoudig Te Installeren Valbeveiliging Voor Het Platte Dak - Plaatsing van Valbeveiliging

Manutan helpt je graag Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren. Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat.

We helpen je zo snel mogelijk verder.

Bij werken op hoogte is valbeveiliging essentieel voor uw eigen veiligheid. Maar welke valbeveiliging moet u nou gebruiken? Vandaag behandelen we valblokken. Een valblok is een veel gebruikt artikel binnen PBM categorie 3 - valbeveiliging. Een valblok kan in werking worden vergeleken met een autogordel. Wanneer de gebruiker normaal met de bevestigde kabel rondloopt voelt hij/zij geen weerstand.

Hoe Veilig Is Uw Valbeveiliging? Veilig Werken - Plaatsing van Valbeveiliging

Valbeveiliging is erop gemaakt dat bij het vallen geen letsel wordt opgedaan door de stoppende kabel omdat de persoon nog niet té veel snelheid heeft opgedaan bij het vallen. Wanneer u een valblok uitzoekt krijgt u vele verschillende opties te zien. De drie grootste factoren die de keuze voor een valblok bepalen zijn: De lengte van de kabel.

Het gewicht wat het valblok aankan. Bij sommige werkzaamheden is meer lengte in de kabel nodig dan bij andere. Hoe langer de kabel, hoe meer bewegingsvrijheid. Ondanks deze extra vrijheid wordt het niet aangeraden op een grote afstand van het blok te staan aangezien er dan bij een val gevaar voor slingeren kan ontstaan, wat vervolgens kan resulteren in letsel.

Navigation

Home